Vildyret våknet

Om utgivelsen

Villdyret våknet er skrevet av journalist, forfatter og lokalhistoriker Lars Lilleby Macedo og er utgitt av Egge historielag i samarbeid med Embla Forlag. Boka har stiv perm, støvomslag og er på 208 sider inkludert for- og baksatser. I tillegg til den nærmest utrolige kriminalhistorien om da politistyrkene, borgerne, Knut C. Langaard og Georg Dreier Antonsen snudde Steinkjer på hodet i 1913, inneholder boka mange unike lokalhistoriske bilder fra Steinkjer i den aktuelle tidsperioden.

«Vår ellers fredelige by blev i gaar skueplads for en begivenhet som ledet tanken på amerikanske forhold eller hendinger i en europeisk storby».

Historien bak «Villdyret våknet»

Georg Dreier Antonsen ble kraftig provosert av Steinkjers borgerskap og ble arrestert av fire ivrige politikonstabler. Han gjorde motstand. Med bare hendene grafset han seg gjennom 40 centimeter med mur og kom seg ut av fengselscella. Tidenes heftigste menneskejakt i Steinkjer var i gang. Hele Steinkjers politistyrke, fengselsberedskap, brannvesen og byens innbyggere gjorde alt som var i deres makt for å få tak i «Trøndelags skrekk». Men Georg Dreier Antonsen ville ikke gi seg uten kamp. Det var alle mot en, og arrestanten hadde overtaket selv om brannvesenet forsøkte å spyle ham ut av fengselskorridoren. Først da godseier Knut Christian Langaard fra Kvam i Egge kom ut av kinografen og fikk hagla fra postmester Konglebæk, ble stillingen endret.

Kampen mellom Dreier Antonsen og Langaard i 1913 er Steinkjermartnans aller mørkeste kapittel. «Villdyret våknet» forteller hele historien om dramatikken som sørget for en martnaspause på over 50 år, og ser nærmere på historikken til kveg- og hestemarkedet i som senere ble til byens markedsdager. Boken følger de to hovedpersonene, ytterpunktene Georg Dreier Antonsen og Knut C. Langaard, gjennom rettssaken og videre til to helt forskjellige livsskjebner. For begge ble hendelsene i Steinkjer et vendepunkt.

Boken er krydret med mange, unike historiske bilder og har et rikt persongalleri fra Steinkjer anno 1913. Villdyret våkner tar også for seg samfunnsstrukturene tidlig på 1900-tallet, og ser nærmere på hvordan fengselsvesenet, politistyrken og brannvesenet i byen fungerte. Hvordan kunne en slik voldsom hendelse skje i fredelige Stenkjer?

«Villdyret våknet» er en ekte, lokalhistorisk krim fra Steinkjer.

Sagt om «Villdyret våknet»:

– Terningkast 6 fra meg på «Villdyret våknet»! Morten Stene, lokalhistoriker.

«Villdyret våknet» er på alle måter en flott bok. Dette er mye mer enn bare lokalhistorie – fengende og spennende! Erling Koldaas, lokalhistoriker.

Hermed er Steinkjer definitivt plassert på det kriminelle Norgeskartet. Hovedpersonene er som tatt fra en roman av Øvre Richter Frich, og forfatteren går analytisk løs på spor, indisier og vitneutsagn som den rene detektiv. Nils Nordberg, instruktør i NRK Radioteatret og ekspert på kriminallitteratur.

– Veldig bra! Manusmateriale til en Hollywoodfilm! Jo Kristian Kvernland, forfatter.

En interessant bok som beskriver en unik hendelse, samtiden, personene og historien rundt, på en god og levende måte. Forfatteren skal ha all ære for å ha løftet denne skampletten fra det norske fengselsvesens historie frem i lyset. Terningkast 6. Øyvind Leren.

–    Boka tar utgangspunkt i ei dramatisk hending under Steinkjermartnan, det årlige kveg- og hestemarkedet i 1913. En tilreisende fotograf og kramkar med kriminelt rulleblad, Georg Dreier Antonsen, kom i konflikt med byens borgerskap og ble på tvilsomt grunnlag arrestert av fire ivrige politikonstabler. Han gjorde motstand, brøyt seg ut av fengselscella og politiet mista kontroll over situasjonen. Brannvesenet ble tilkalt og forsøkte å spyle fangen ut av fengselskorridoren, men han holdt stand. Rundt fengselet stimla folk sammen for å følge dramaet som utspilte seg. Da dukka godseier Knut Christian Langaard opp på scenen. Han fikk låne et haglegevær av postmester Konglebæk, gikk inn i fengselet og skjøt fangen i hodet. Utrolig nok overlevde Georg Dreier Antonsen med tap av det ene øyet. Han ble holdt i varetekt, stilt for retten og dømt, mens han som fyrte av skuddet og byens myndigheter gikk fri. Boka er markedsført som lokalhistorie fra Steinkjer, men den inneholder også stoff som bør vekke interesse langt utafor byen. Den gir et innblikk i datidas klassedelte samfunn der myndigheter og rettsvesen i stor grad gjorde forskjell på kong Salamo og Jørgen hattemaker. Hovedpersonene trer tydelig fram, Dreier Antonsen fra små kår i Nord-Norge som har havna på skråplanet på den ene sida og motpolen godseier Langaard fra tobakksdynastiet på Østlandet som lever av formuen og vier tida si til jakt, automobilkjøring og travhester. Vi får også innblikk i tidligere konfrontasjoner mellom de to under opphold i Trondheim. Boka er spennende og lettlest, og den er rikt illustrert med fotografier. Erik Stenvik, forfatter og veterinær med et sterkt landbrukspolitisk engasjement.